Papanasii
Sunt papanasii un desert 100% romanesc?
Papanasii sunt considerati un desert traditional romanesc, desi, verosimil sau nu, circula ideea ca acest lucru nu ar fi 100% adevarat.
Atunci cand turistii ne calca pragul tarii noastre si dorim sa-i impresionam cu fel si fel de retete romansati, le prezentam sarmalele, ciorbele noastre, fasolea cu ciolan, micii, piftia, etc. Ei bine cand vine vorba despre desert in prim plan sunt papanasii. Este desertul traditional preferat de majoritatea romanilor si care se regaseste in mai toate restaurantele cu profil traditional si nu numai.
Papanasii au origini bine infipte in Moldova, desi circula ideea ca papanasii provin din Imperiul Austro-Ungar sau chiar din indepartatele vremuri ale Danemarcei. Papanasii au o legenda amuzanta care vine tocmai din … Danemarca: „Un capitan de vas, încercand sa struneasca carma in timp ce manca o gogoașa, probabil luat prin surprindere de valurile puternice, a infipt desertul intr-una din spitele carmei ca sa isi poata folosi ambele brate si a salvat generatii intregi de gospodine de la coacerea miezului problematic.”, potrivit historia.ro.
Ei bine, lasand la o parte aceste povesti, un lucru este cert: papanasii ca desert de sine statator se servesc numai in Romania.
Papanasii traditionali fata de gogosile simple au in compozitia lor branza de vaci, se pot servi cu o lingura de smantana dulce. Dar si cu dulceata sau cu gem de fructe, in functie de gusturi. Acestia se prepara intr-un timp relativ mediu si au in compozitie oua, faina, si branza dulce.